כמה מילים על תכנון ועיצוב המטבח
אם פעם מטבח היה כלוא בתוך חלל מוגדר, הרי שהיום המטבח המודרני הוא לב ליבו של הבית. המטבח הפתוח,הממוקם בלב הבית משמש למעשה כחלון הראווה לסגנון שמייצג גם את שאר החללים בבית. לא מפתיע אם כן, שתשומת לב רבה מוקדשת לתכנונו והתהליך מלווה בשאלות רבות הגוררות קבלת החלטות, אשר עוזרות בגיבוש הקונספט העיצובי הכולל.
המטבחים המודרנים הם חלק בלתי נפרד מהחלל הציבורי של הבית. כמעט תמיד ניתן להציץ אל המטבח ממבואת הכניסה, פינת האוכל ואפילו הסלון. הפתיחות הזו מכתיבה לנו לעצב מטבחים נקיים מאוד ויזואלית ומאוד מאוד מסודרים, בהם לכל מכשיר חשמלי או כלי אוכל, הגשה או איבזור יש מקום מוגדר – רצוי בתוך ארון סגור.
ראשית מתחילים ביצירת רשימת מכשירים חשמליים נדרשים וגדליהם, בהם גם יש לכלול את מכשיר המים שמככב היום כמעט בכל מטבח וטוחן האשפה. רשימה זו הינה חלק בלתי נפרד מתהליך התכנון.
את העומס הויזואלי מרכזים בקיר גבוה אחד הכולל בתוכו את כל יחידות האחסון,המזווה, המקרר ומוצרי החשמל השונים וכך שאר קירות המטבח נשארות נקיות מעל גובה השיש, לעיתים עם ארון עילי מרחף דקורטיבי, אך לא יותר מכך.
במסגרת חשיבה זו הפך האי או חצי האי לפריט מבוקש בכל מטבח. האי שומר על המראה הנמוך והנקי וגם עוזר להפרדה בין חלל המטבח הפתוח לחלל הסלון. מן ההיבט הפונקציונלי האי הוא יחידת אחסון מצויינת, משטח עבודה נוסף, וכמובן גם מקום ישיבה לארוחות קלות ואינטימיות.
כאשר אנו מתכננים מטבח, יש לחשוב קדימה. המטבח צריך ויכול לשרת את בני הבית בטווח של כ- 10-15 שנה הבאות. לכן כשיושבים לתכנן מטבח חדש יש בהחלט לקחת בחשבון שינויים צפויים בתא המשפחתי בטווח השנים הללו.
בין אם מבצע המטבח היא חברת מטבחים ובין אם מפקידים את העבודה בידי נגר פרטי, מעצב הפנים שיתכנן וילווה את הבניה הוא שיוודא שסגנונו של המטבח הוא חלק אינטגרלי מעיצוב הבית, והוא מהווה חלק מהזרימה הטבעית שלו.
לפני שמתחילים לתכנן את המטבח, כמה נקודות למחשבה:
נתונים פיזים ואחרים:
מי הם המשתמשים הראשיים? מהם טווחי הגילאים והנתונים הפיזים שלהם. מה הם הרגלי הבישול בבית? מה הם הרגלי האכילה במטבח? האם פינת אוכל חיצונית מספקת? מהם צרכי האחסון הקיימים במטבח הישן? מה אהבנו בו ומה נרצה לשפר? פתרונות לאוורור הבישול וריח הטיגון גודל פתחים (חלונות) כפונקציה לתאורה טבעית במטבח ופתיחות ויזואלית לנוף.
עיצוב, תקציב ומה שבינהם:
כפי שהוזכר בפתיח לסגנון שיכתיב את עיצוב המכתב קשר ישיר והדוק עם סגנון הבית בכללותו. התקציב – מומלץ לקבוע מהו הסכום המקסימלי אותו ניתן ליעד למטבח ואותו לחלק לקטגוריות: הנגרות (ארונות המטבח), ציוד חשמלי (חובה ומותרות), תגמירים (משטח שיש או אחר), כלים סניטרים (כיור מטבח וברז) וכמובן פרזול פנימי (לוגיסטיקת האחסון - חלוקת פנים הארונות). חלוקה זו תסייע רבות ללקוח בבנית התקציב ולמתכנן בהבנת הצרכים ובעמידה ביעדי התקציב.
המאמר נכתב ע"י עדי קליין (דולו), הבעלים והמעצבת הראשית של סטודיו דולו לעיצוב ואדריכלות פנים